Siirry pääsisältöön

Astma



Vakavin allergian muoto on astma, jota tosin kyetään nykyisin hoitamaan tehokkaasti. Lapsista 4% on astaman kaltaisia oireita. Näistä lapsista noin 75% on perinnöllinen taipumus allergiaan, jolloin perheen muillakin lapsilla voi olla allergia oireita. Lapsen astma alkaa usein ennen kouluikää. Se helpottuu uein murrosiässä, mutta osalle taipumus jää koko loppuiäksi.

Kuvahaun tulos haulle normaali keuhkoputki

Normaali keuhkoputki
Terveessä keuhkoputkessa on laaja ilma-aukko, ja mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa sitä isommat hänen keuhkoputkensa on. Keuhkoputken sisäpinta peittää pehmeä limakalvo, ja ulompana on vahva lihaskerros. Kun lapsi yskii, nämä lihakset supistuvat ja lima irtoaa keuhkoputkista. Lima muodustuu keuhkojen limakalvossa, ja sen tehtävänä on helpottaa sisään hengitetyn pölyn poistumista keuhkoista. Lima myös suojaa keuhkoputkia bakteerien ja virusten aiheuttamilta infektioilta.

Astmaattinen keuhkoputki
Astmassa keuhkoputkien limakalvo on tulehtunut ja turvonnut, mikä aiheuttaa keuhkoputkien ahtautumisen. Limaa muodustuu tällöin normaalia enemmän ja osa hengitysteistä saattaa tukkeutua.
Tulehtunut limakalvo on myös herkkä erilaisille ärsykkeille, kuten huone-, eläin- ja siitepölyille, erilaisille kemikaalisille aineille, ruumilliselle rasitukselle ja kylmälle ilmalle. Ärsykkeet pahentavat tulehdusta ja voimistavat lihassupistusta, mikä ahtauttaa keuhkoputkia entisestään.
Keuhkoputkien tulehtuminen ja ahtautuminen vaikeuttavat ilman virtausta hengitysteissä ja aiheuttavat astmalle tyypilliset oireet: yskää, hengenahdistumista ja hengityksen vinkumista sekä limanerityksen lisääntymistä


                        Miten selvittää onko lapsella astmaa?


Kaikilla lapsilla ei kuitenkaan ilemene kuultavissa olevevaa hengityksen vinkumista, vaan ainoana oireena saattaa olla yskä, joka kestää useita viikkoja. Pitkittyneen yskän syy onkin tärkeä selvittää, koska astma saattaa liittyä lapsen oireisiin. Jos lapsella lääkäriin mennessä astma kohtaus on tauti helppo todeta. Jos taas oireet ovat epäselvempiä, tarvitaan keuhkojen toimintakokeita.

Yksinkertaisin näistä on PEF-puhalluskoe, jossa lapsi puhaltaa huippuvirtausmittariin. Jos lapsen keuhkoputkissa on ahtautuma niin puhallus jaa odotettua heikommaksi. Puhalluskokeen lisäksi lapselle tehdään tavallisimmat allergiakokeet. 

                                       Astmanhoito


Astman hoidon tavoitteena on vähentää ja poistaa oireet ilman, että tauti tai sen hoito häiritsevät lapsen normaalia kasvua ja kehitystä. Astmaa sairastava lapsi kuuluu lääkärin säännöliseen seurantaan. Myös hänen perhettään opastetaan yksityiskohtaisesti hoitoon liittyvissä kysymyksissä. 

Astman hoidossa tavallisesti käytettäviä lääkkeitä:

- keuhkoputkien tulehusta hoitavat kortisoni lääkeet, kuten inhaloitava flutikasoni
- keuhkoputkia laajentavat lääkkeet, kuten inhaloitava salbutamoli
- keuhkoputkien tulehdusta hoitava rakeina tai tablettina suun kautta annosteltava leukotrieenisalpaaja.



Liikunta on tärkeää astmaa sairastavalle lapselle. Se parantaa yleiskuntoa ja ehkäisee ryhtivirheitä ja rintakehän laajentumaa. Lasta tulee kannustaa säännöliseen liikuntaa. Myös oikeanlainen hengitystaktiikka, hengenahdistusta helpottavat rentoutumisasennot ja keuhkoputkien tyhjennyshoito auttavat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lasten yleisimmät sairaudet ja niiden hoito

Kun lapsi sairastuu, hän muuttuu usei väsyneeksi ja itkuiseksi ja hänen ruokahalu heikkenee. Lapselle tarjotaan syötävää (ehkä olisi hyvä tarjota lapsen lempiruokaa) ruokailu kannattaa rytmittää jotta lapsen ruokahalu palautuisi mahdollisimman pian. Sairaana lapsi kaipaa usein paljon aikuisen läheisyyttä ja syliä. Lapselle voi laulaa, lukea tai kertoa satuja, jos hän haluaa tai jaksaa kuunnella. Usein isommatkin lapset nauttivat siitä jos heille luetaan. Jos lapsi on virkeä hän voi oleilla jalkeilla, kunhan hänelle keksitään rauhallista tekemistä. Pieni lapsi voi nukkua päikkärit ulkona jos on siihen tottunut, usein raitis ulkoilma voi vähentää kuumetta ja auttaa tukkoiseen nenään. Jatkuva television katsominen ei ole hyväksi, koska se voi aiheuttaa etenkin kuumeiselle lapselle päänsärkyä.                         Hengitystietulehduskset Valtaosan lasten turvallisista taudeista on erilaisisa infektiotauteja. Virustaudit ovat bakteeritauteja yleisempiä. kaikista yleisempiä ova

Ruoka- aineallergiat

Allergisessa elimistössä on vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja allergiaa aiheuttavaa ainetta, allergeenia, kohtaan. Allergeenit saavat aikaan allergisen reaktion, joka voi ilmetä mm. silmissä, nenässä, keuhkoissa, suolistossa ja ihossa. Tunnetuimpia allergeeneja ovat eräät ruoka-aineet ja pölyt. Allergian kehitys kestää lapsella noin 2-3kk siitä kun lapsi on ensimmäisen kerran ollut tekemisissä allergeenin kanssa. Kun lapsi on toisen kerran tekemisissä allergeenin kanssa allergia syntyy reaktio,joka puolestaan aiheuttaa allergisen sairauden. Allerginen reaktio syntyy, kun allergian aiheuttajien määrä ylittää yksilöllisen sietokyvyn. Ihmisen sietokykyä heikentävät ulkoilman saasteet ja sisäilman epäpuhtaus, kuten tupakan savu. Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018- aika vaihtaa suuntaa Kansallinen allergiaohjelman tavoitteena on vähentää allergioita , lisätä suomalaisten sietokykyä, saada vakavat allergia- ja astmaoireet hoidetuksi hoidetuksi ajoissa ja yhtenäistää a